Wednesday, December 14, 2011

Chapter 18: Back To The Future

Assalamualaikum dan well hello there world!

Well, cuti makin habis and selama cuti minggu tak banyak yang aku update. Mungkin disebabkan cuaca kot? Cuaca sesuai untuk mood hibernasi. Muehehe
Jom kita terus ke tajuk entri ini. Back To The Future.  Movie trilogi yang agak famous dulu. Tapi aku nak higlightkan movie Back To The Future 2(1989).

Dalam movie ni watak uatama telah menjelajah ke masa depan. That is tahun 2015. Tak lama lagi lah tu dari tahun kita kan?

Jom kita highlightkan apa yang di expect pada tahun 2015 oleh generasi 80-an.

KERETA TERBANG
Nak buat memang tak mustahil tapi akan banyak memakan kos dan impak pun banyak.

1)KOS PEMBUATAN
First of all, kos pembuatan kereta terbang itu sendiri. Mostly aircraft construction menggunakan aluminium alloy sebab lagi ringan and murah per kg. Tapi murah sangat kah? eventhough aku tak amik aircraft tapi berdasarkan sumber yang aku dapat memang akan banyak memakan cost. (malas nak ulas panjang panjang)

2) TRAFIK
Ini lagi satu, satu kerja lagi nak kena buat polis trafik di ruang udara yang luas. Campur lagi dengan kapal kapal terbang antarabangsa and kapal terbang antarabandar, so memang akan banyak kerja kena buat. Sistem kawalan tak boleh lalai walau sekali.

SKATEBOARD ANTI-GRAVITY
Ni memang tak mustahil untuk buat. Menggunakan law physics, force yang lagi besar against gravity itu mampu menghasilkan anti-gravity.Lagipun ramai jugak saintis dalam proses mencari jalan nak wujudkan kuasa anti-gravity .Tapi kalau direalisasikan sekalipun anti-gravity , kalau nak jadikan mainan kanak kanak bagi aku tu sangat lah bahaya. Kalau ada, pakaikanlah anak anak korang dengan segala macam pelindung. Balancing tu susah lah gak kan? Senang jatuh maunya.

BAJU BEBAS SIZE
Dalam cerita ni baju diorang korang just tarik satu devices kat baju tu dan tadaa! Baju tu akan fit dengan saiz korang. Ni i have no idea macam mana diorang nak buat. Kita tanya budak fesyen lah alrite? Kalau nak relatekan dengan state of matter, macam susah gak nak ubah ubah separation of molecules pe bende alah semua, kalau kau ubah separation of molecules kalau tak salah aku korang mengubah internal energy and kinetic energy material baju korang sekali kan?. (ah, aku tak boleh lah bab physic ni!)

TV PLASMA
Ni dah memang wujud! muehehe. So tak payah komen banyak banyak.

Well, aku penat, and malas nak taip panjang panjang. Kepala pun tengah pening, so..
Hasta La Vista Babeh!

2 critics:

zeeck said...

nak skate board anti gravitas tu! woooOOOoohoo~

Dr. Fox said...

hahaha! cool kan?