Tuesday, December 6, 2011

Chapter 15 : Asal usul π (mathematic)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. (batuk)

Sorry beb, aku tak berapa nak sihat harini. So, aku malas nak meleter panjang panjang.
So harini gua update ringkas gila bagai nak mati bagai nak rak punya pendek.

Anda semua tahu simbol ini kan?
Kalau tak pernah jumpa maka anda pasti tak pernah bercinta dengan Mathematic kan? kan? Maklumlah bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. (gua dah merapu nak mati ni)

Di panggilnya Pie. Hampa semua pernah terfikir tak, awat namanya Pie? Bukankah Pie sesuatu yang sedap dimakan? tapi kenapakah? Simbol Mathematic ini dinamakan Pie?

Mengikut kajian gua, kalau kita kita semua ni, disebut sahaja perkataan Pie, ini yang anda bayangkan:


meleleh pulak air liur gua tengok. (tak dinner lagi beb)

Tapi, gua kaji kaji. Ada kene mengena rupanya π ni dengan pie yang sungguh melazatkan ni.

π kalau anda recall balik, nilai dia bersamaan 3.14 Radian. Selalu digunakan dalam kiraan bulatan. Dan dikaitan dengan degree 180

Mari kita besarkan nilai dia eh.

3.14

Letak cermin kat nombor tu, perhatikan apa yang korang nampak kat cermin tu. Apa korang nampak??
 Aha! See? Itulah kait mengaitnyaa~
 p/s: maafkan aku kerana entri merapu, kepala tak betul, nak pergi hibernasi lagi. Doakan aku kembali pulih esok untuk tulis entri yang betul.Chow


Hasta La Vista
 

2 critics:

zeeck said...

semogaaaa cepat sumbuh! :D

Bella said...

Hahahaha.... Mula2 tak perasan perkataan PIE tu tapi serius boleh jadi theory baru... Kadang2 tu pelik juga kenapa nama dia pie.. Dlm byk2 nama pie juga dipilih...